Naakte meditatie

Naakt mediteren
Misschien heb er ervan gehoord. Of het gedaan. Of heb je met geen van beide ervaring? (Naakt zijn, mediteren.) Ik ben lang geleden begonnen met mediteren. Deels omdat ik nieuwsgierig was, deels omdat ik afstand had genomen van het christendom omdat me dat niet aansprak. Na verschillende meditatievormen te hebben geprobeerd (Zen, Yoga) vond ik Transcendente Meditatie. (Geen zorgen, dit is geen artikel om je te ronselen of over te halen.)

Het interessante met de meeste meditatievormen is dat men benadrukt om geen knellende kleding te dragen.

Naake Yoga

Wat is er minder knellend dan helemaal geen kleren? (Tenzij je hersens je opdragen om iets aan te doen omdat bloot fout is? In dat geval moet je toch eens met je hersens praten vind ik.) Dat besef had ik toen ik met nudisme/naturisme begon. Na een keer proberen merkte ik dat naakt mediteren de allerbeste manier voor me was. Er is letterlijk niets om je heen. Geen kriebelende stof, geen knellend elastiek.

Er is maar 1 nadeel. Als ik met een aantal andere mediteer die niet van naakt zijn houden dan doe ik iets aan. Meditaties op die manier zijn echter lang niet zo goed als de naakte.

Wil je meer weten over naakt mediteren dan zijn hier nog twee (Engelstalige) links:

Author: Paul

Promoting the clothes-free lifestyle.

4 thoughts on “Naakte meditatie”

 1. HELEMAAL MEE EENS, PAUL! Ook ik doe het ‘t liefst naakt: zoals we (geschapen) zijn, blootgewoon. Er is ook een christelijke vorm van esoterie en meditatie vanuit de zgn. “gnosis” = “kennis van en aan het Goddelijke”. Wat in Christus is, is ook in ons: de Goddelijkheid. Goddelijk van ziel en lichaam zijn we. Niks om ons over te schamen, zoals de zogenaamde kerk abusievelijk leert.
  Vooral het Thomas-evangelie (door de kerk achtergehouden, maar veel oorspronkelijker dan grote delen van het Nieuwe testament) is voor mij een inspiratie-bron.
  Een citaat uit mijn website:
  In het Thomas-evangelie lezen we in logo 37: Zijn leerlingen zeiden: “Op welke dag zult gij ons verschijnen? En op welke dag zullen wij u zien?” Jezus sprak: “Als gij u ontkleedt zonder u te schamen en als gij uw klederen neemt en ze als kleine kinderen onder uw voeten legt en er op zult treden, dan zult gij de Zoon van de Levende zien. En gij zult niet bevreesd zijn.”

  Deze tekst zegt heel duidelijk, dat wat ik beleef: door mijn kennis aan de Goddelijke vonk in mij, ben ik, die ik ben.
  Ik hoef mij niet te schamen voor mezelf.
  Zowel innerlijk naakt als uiterlijk naakt mag ik er zijn. Die beide zijn één.

  Dat geldt voor ieder mens, alleen niet ieder mens kent dat.

  Dit Goddelijk-naakte bestaan beleef ik altijd, maar het best als ik leef in harmonie met de het Goddelijke in de natuur.
  Ik ben zoals ik ben: deel van het universum en zo ook deel van de natuur.

  De “Natuur-in-Natuur-beleving”, beleef ik o.a. als we op FlevoNatuur een klanksessie houden of in de sauna.

  Het eenvoudig zijn, die je bent, geeft ontspannenheid, vrijheid van opgeblazenheid en huichelarij.
  Gewoon leven, lieven en loven!
  Eén met God.
  Shalom!
  http://naturisme-nudisme.blogspot.nl/search?updated-max=2012-08-29T10:54:00%2B02:00&max-results=7

  1. Dat klinkt heel goed en aannemelijk. Pas geleden las ik nog: waarom zou naaktheid verkeerd zijn? God ziet je ook als je in je blootje onder de douche staat.
   Zo simpel.

 2. HELEMAAL MEE EENS, PAUL. Ook ik heb afstand genomen van het Christendom, zoals de kerk dat voorstelt. Er is echter een vorm van oerchristendom, dat door de kerk achtergehouden wordt, waarin ik me wel kan vinden. Die vorm noemt men wel de christelijke “gnosis”. Gnosis is Grieks voor “kennis”, maar dan in de betekenis van “gemeenschap hebben met”. In dit geval met het Goddelijke, dat om en in ieder mens is. Het Universum, het Oergoede, de liefdevolle Vader. Wat in Jezus Christus was, is in ieder mens, alleen “ken je Jezelf”? De kerk heeft eeuwenlang geprobeerd deze overtuiging en de praktizeerders ervan uit te roeien. Maar m.n. de laatste tijd worden de oerchristelijke geschriften weer gevonden. Zoals bij voorbeeld het Thomas-evangelie, dat veel ouder is dan het meeste van het Nieuwe testament. In het Thomas-evangelie lezen we in logo 37: Jezus’ leerlingen zeiden: “Op welke dag zult gij ons verschijnen? En op welke dag zullen wij u zien?” Jezus sprak: “Als gij u ontkleedt zonder u te schamen en als gij uw klederen neemt en ze als kleine kinderen onder uw voeten legt en er op zult treden, dan zult gij de Zoon van de Levende zien. En gij zult niet bevreesd zijn.”
  Deze tekst zegt heel duidelijk, dat wat ik beleef: door mijn kennis aan de Goddelijke vonk in mij, ben ik, die ik ben. Ik hoef mij niet te schamen voor mezelf. Zowel innerlijk naakt als uiterlijk naakt mag ik er zijn. Die beide zijn één.
  Dat geldt voor ieder mens, alleen niet ieder mens kent dat.
  Dit Goddelijk-naakte bestaan beleef ik altijd, maar het best als ik leef in harmonie met de het Goddelijke in de natuur, maar ook bij voorbeeld als er op FlevoNatuur een klankmeditatiesessie gehouden wordt, of in de sauna. Ik ben zoals ik ben: deel van het Universum. Eenvoudig zijn die je bent, geeft ontspannenheid, vrijheid van opgeblazenheid en huichelarij. Gewoon leven, lieven en loven! Eén zijn met God. Shalom!

 3. Wat een mooie foto is het, van de naakte vrouw in lotushouding!
  Er staat geen naam bij ……
  Ja naakt mediteren, ga ik ook eens aan denken en wellicht doen 😉
  Pieter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment Spam Blocking by WP-SpamShield