Naakte meditatie

Naakt mediteren
Misschien heb er ervan gehoord. Of het gedaan. Of heb je met geen van beide ervaring? (Naakt zijn, mediteren.) Ik ben lang geleden begonnen met mediteren. Deels omdat ik nieuwsgierig was, deels omdat ik afstand had genomen van het christendom omdat me dat niet aansprak. Na verschillende meditatievormen te hebben geprobeerd (Zen, Yoga) vond ik Transcendente Meditatie. (Geen zorgen, dit is geen artikel om je te ronselen of over te halen.)

Het interessante met de meeste meditatievormen is dat men benadrukt om geen knellende kleding te dragen.

Naake Yoga

Wat is er minder knellend dan helemaal geen kleren? (Tenzij je hersens je opdragen om iets aan te doen omdat bloot fout is? In dat geval moet je toch eens met je hersens praten vind ik.) Dat besef had ik toen ik met nudisme/naturisme begon. Na een keer proberen merkte ik dat naakt mediteren de allerbeste manier voor me was. Er is letterlijk niets om je heen. Geen kriebelende stof, geen knellend elastiek.

Er is maar 1 nadeel. Als ik met een aantal andere mediteer die niet van naakt zijn houden dan doe ik iets aan. Meditaties op die manier zijn echter lang niet zo goed als de naakte.

Wil je meer weten over naakt mediteren dan zijn hier nog twee (Engelstalige) links:

Author: Paul

Promoting the clothes-free lifestyle.

8 thoughts on “Naakte meditatie”

 1. HELEMAAL MEE EENS, PAUL! Ook ik doe het ‘t liefst naakt: zoals we (geschapen) zijn, blootgewoon. Er is ook een christelijke vorm van esoterie en meditatie vanuit de zgn. “gnosis” = “kennis van en aan het Goddelijke”. Wat in Christus is, is ook in ons: de Goddelijkheid. Goddelijk van ziel en lichaam zijn we. Niks om ons over te schamen, zoals de zogenaamde kerk abusievelijk leert.
  Vooral het Thomas-evangelie (door de kerk achtergehouden, maar veel oorspronkelijker dan grote delen van het Nieuwe testament) is voor mij een inspiratie-bron.
  Een citaat uit mijn website:
  In het Thomas-evangelie lezen we in logo 37: Zijn leerlingen zeiden: “Op welke dag zult gij ons verschijnen? En op welke dag zullen wij u zien?” Jezus sprak: “Als gij u ontkleedt zonder u te schamen en als gij uw klederen neemt en ze als kleine kinderen onder uw voeten legt en er op zult treden, dan zult gij de Zoon van de Levende zien. En gij zult niet bevreesd zijn.”

  Deze tekst zegt heel duidelijk, dat wat ik beleef: door mijn kennis aan de Goddelijke vonk in mij, ben ik, die ik ben.
  Ik hoef mij niet te schamen voor mezelf.
  Zowel innerlijk naakt als uiterlijk naakt mag ik er zijn. Die beide zijn één.

  Dat geldt voor ieder mens, alleen niet ieder mens kent dat.

  Dit Goddelijk-naakte bestaan beleef ik altijd, maar het best als ik leef in harmonie met de het Goddelijke in de natuur.
  Ik ben zoals ik ben: deel van het universum en zo ook deel van de natuur.

  De “Natuur-in-Natuur-beleving”, beleef ik o.a. als we op FlevoNatuur een klanksessie houden of in de sauna.

  Het eenvoudig zijn, die je bent, geeft ontspannenheid, vrijheid van opgeblazenheid en huichelarij.
  Gewoon leven, lieven en loven!
  Eén met God.
  Shalom!
  http://naturisme-nudisme.blogspot.nl/search?updated-max=2012-08-29T10:54:00%2B02:00&max-results=7

  1. Dat klinkt heel goed en aannemelijk. Pas geleden las ik nog: waarom zou naaktheid verkeerd zijn? God ziet je ook als je in je blootje onder de douche staat.
   Zo simpel.

 2. HELEMAAL MEE EENS, PAUL. Ook ik heb afstand genomen van het Christendom, zoals de kerk dat voorstelt. Er is echter een vorm van oerchristendom, dat door de kerk achtergehouden wordt, waarin ik me wel kan vinden. Die vorm noemt men wel de christelijke “gnosis”. Gnosis is Grieks voor “kennis”, maar dan in de betekenis van “gemeenschap hebben met”. In dit geval met het Goddelijke, dat om en in ieder mens is. Het Universum, het Oergoede, de liefdevolle Vader. Wat in Jezus Christus was, is in ieder mens, alleen “ken je Jezelf”? De kerk heeft eeuwenlang geprobeerd deze overtuiging en de praktizeerders ervan uit te roeien. Maar m.n. de laatste tijd worden de oerchristelijke geschriften weer gevonden. Zoals bij voorbeeld het Thomas-evangelie, dat veel ouder is dan het meeste van het Nieuwe testament. In het Thomas-evangelie lezen we in logo 37: Jezus’ leerlingen zeiden: “Op welke dag zult gij ons verschijnen? En op welke dag zullen wij u zien?” Jezus sprak: “Als gij u ontkleedt zonder u te schamen en als gij uw klederen neemt en ze als kleine kinderen onder uw voeten legt en er op zult treden, dan zult gij de Zoon van de Levende zien. En gij zult niet bevreesd zijn.”
  Deze tekst zegt heel duidelijk, dat wat ik beleef: door mijn kennis aan de Goddelijke vonk in mij, ben ik, die ik ben. Ik hoef mij niet te schamen voor mezelf. Zowel innerlijk naakt als uiterlijk naakt mag ik er zijn. Die beide zijn één.
  Dat geldt voor ieder mens, alleen niet ieder mens kent dat.
  Dit Goddelijk-naakte bestaan beleef ik altijd, maar het best als ik leef in harmonie met de het Goddelijke in de natuur, maar ook bij voorbeeld als er op FlevoNatuur een klankmeditatiesessie gehouden wordt, of in de sauna. Ik ben zoals ik ben: deel van het Universum. Eenvoudig zijn die je bent, geeft ontspannenheid, vrijheid van opgeblazenheid en huichelarij. Gewoon leven, lieven en loven! Eén zijn met God. Shalom!

 3. Wat een mooie foto is het, van de naakte vrouw in lotushouding!
  Er staat geen naam bij ……
  Ja naakt mediteren, ga ik ook eens aan denken en wellicht doen 😉
  Pieter

 4. Dag Paul,

  Een en zeventig ben ik inmiddels. Jammer dat ik veel dingen nu pas ontdek door daar, eerst stiekem, ruimte aan te geven. Naakt mediteren doe ik eigenlijk nog maar een week. Maar ja, waarom niet, niemand kan mij zien in mijn eigen huis. Ook mijn religieuze achtergrond zou ik een verhaal over kunnen afsteken maar dat is zonde van de tijd.
  Ik zit en loop nu nog naakt door mijn huis en dat voelt als een fantastisch bevrijding.
  Ik heb vanmorgen weer een hoofdstuk gelezen in”Het Tibetaanse boek van leven en sterven”.
  ik heb daarna weer een halfuur zitten te mediteren.
  Het was eerst toe te moeten geven aan mezelf dat dat “mag” maar hoe vake ik hier mee bezig ben hoe minder angstig ik word voor de oordelen, die hier op staan, zowel van mezelf als van een ander.

  1. Beste obe,

   Wat een mooi relaas dat je hier neer hebt geschreven. Veel dank hiervoor. Het doet me echt deugd om te zien dat je deze vrijheid gevonden hebt en er duidelijk van geniet. Ja, de veiligheid van je eigen huis is dan opeens nog veel meer waard.
   Geniet ervan. Maak je het gevoel eigen. Je bent nooit te laat met ontdekken.
   Neem de tijd voor het nieuwe gevoel. Je hebt heel wat jaren achter je waarin je zat opgesloten. Dan is dit een ongekende en, ja, zelfs angstaanjagende ervaring in het begin. Maar zo te zien ben je op de goede weg.

   Ik wens je nog veel jaren in vrijheid, Obe!

   Groet,
   Paul

 5. Naaktheid en geloof tja sommigen denken het hoort niet maar Adam en Eva waren toch ook naakt in het paradijs of niet en schaamte konden ze nog niet tot dat ze van de appel aten van de verboden boom .

  Ik ben gelovig ik mediteer niet maar loop dagelijks in huis puur natuur zoals ik geboren ben draag een kruisje een moeder Maria hanger en een hanger van Jozef om me nek .

  Moet ik me nu schamen dat ik naakt ben in huis voor me geloof en wat de kerk b.v zegt NEE God heeft me naakt op de wereld laten komen puur natuur ja ik kleed me aan als ik visite hebt maar als de visite weg is loop ik weer met de billen bloot .

  Geloof in God en Jezus en schaam je niet voor je naaktheid als je naakt tot rust komt geen beknellende kleding aan naakt slapen is zo zalig niets om je te schamen laat staan laat het je geloof niet in de weg staan Adam en Eva waren immers ook naakt en ….

  Als je ooit het leven laat neem je. Toch je kleren niet mee naar boven al het aardse laat je achter je gaat om hoog naar de hemel zoals je geboren bent daar sta ik zeker achter er is meer tussen hemel en aarde ..

  1. Je hebt helemaal gelijk. Dat jij je goed voelt is belangrijk. Naakt is de meest natuurlijke vorm die er bestaat.
   Ik ben atheist maar ik kan me niet voorstellen dat de christelijke god de mens naar zijn evenbeeld heeft gemaakt met kleren en al. Zoals je al zegt, Adam en Eva hadden ook geen kleren aan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This website is using cookies to improve the user-friendliness. You agree by using the website further.

Privacy policy