Daar heb je weer zo’n man alleen. Wegblijven!

Dit artikel staat oorspronkelijk in het engels op NakedHistorian. (Noot: dit is een Amerikaans artikel, het kan dus niet helemaal van toepassing zijn op Nederland.)

Er zijn veel meer naturistische single mannen dan single vrouwen. Dit is een groot punt dat veel besproken is in de laatste decennia, en er lijkt niet veel te veranderen. Als er al iets verandert dan is het de verkeerde kant op.

Ik denk dat het grootste probleem is dat vrouwelijke naturisten zich snel kwetsbaar voelen. In een geklede sociale omgeving is de kans dat vrouwen ongewenste aandacht van mannen krijgen veel groter dan andersom. En om eerlijk te zijn, mannen krijgen veel meer ongewenste aandacht van andere mannen dan van vrouwen. Daarom gaan vrouwen vaak uit in groepen. Het is niet enkel voor het gezelschap, ook voor de veiligheid.

In een naturistische context heeft een single man veel minder moeite om alleen naar een sociaal evenement te gaan dan een single vrouw; de angst voor ongewenste aandacht is gewoon veel minder. Een balans tussen de geslachten zou ervoor moeten zorgen dat vrouwen zich niet overspoeld voelen door de aanwezigheid van teveel mannen en teveel ongewilde aandacht, maar dat gaat fout.

Het hameren op die balans tussen de geslachten maakt het allemaal nog lastiger, omdat dit de single mannelijke nudist nog een reden geeft om single vrouwelijk nudisten te benaderen. De wens om contact te krijgen met een vrouw om daarmee samen naar naakt-evenementen te gaan wordt door een single vrouw vaak opgevat als een sexueel motief. (Misschien is het dat, misschien niet, maar dat is van tevoren niet te zeggen). Daardoor is er dus nog meer aandacht voor single vrouwen, en nog een reden voor hen om naturisme te vermijden.

Ook ik ben zo’n single mannelijke naturist die geen lidmaatschap krijgt bij de lokale naturistische club vanwege mijn geslacht, en ik ken er nog meer in die omstandigheid.

Ik denk dat het ook een probleem is dat de online gemeenschap niet op een juiste manier laat zien wie naturistische clubs en stranden bezoeken. De meeste mensen die naturistensites bekijken zijn waarschijnlijk meer geïnteresseerd in “bloot kijken” dan echt nudisme. De meeste van die sitebezoekers zouden nog niet dood willen worden gevonden bij een echt naturistisch evenement. Mensen die daar wel heengaan zijn echte naturisten. Sommige mannen die daarheen gaan zullen er echt wel opuit zijn een vrouw te ontmoeten maar dat is over het algemeen niet hun hoofdreden om daar te zijn. Echte naturistenmannen gaan niet naar nudisme-evenementen om vrouwen te begluren. Ze hebben een betere reden daarvoor.

De meest voorkomende vraag van mannen over nudisme is wel ‘Wat moet je doen als je een erectie krijgt?’ Vrouwen vragen vaak hetzelfde m.b.t. nudisme. De soort mannen die naar plaatjes van blote vrouwen wil kijken, of zelfs naar echte blote vrouwen, zal zich niet uit willen kleden juist omdat ze opgewonden willen raken. Ze gaan mogelijk wel naar een WNBR om wat “plaatjes van tieten” te knippen, of ze lopen gekleed vlak langs een nudistenstrand voor wat ‘opwindende’ plaatjes. Als zulke mannen zich al uitkleden is het verborgen in de duinen, constant op de uitkijk of iemand ze misschien ziet terwijl ze van een afstandje zitten te gluren. Dit soort wil niet in een naakte omgeving zijn, tussen mensen die protesteren tegen ongewenste aandacht, en zulke mensen zullen zich ook nooit bij een naturistenvereging aan willen sluiten. Door gesprekken met andere nudisten en eigenaren van terreinen heb ik geleerd dat er maar heel weinig mensen komen met zulke intenties. Als die er al zijn, worden ze er al snel uitgepikt en verbannen. De namen en gezichten zijn dan bekend en worden verspreid naar andere clubs en terreinen. Dat willen ze niet, dus zullen ze niet eens de moeite nemen.

Laatst zag ik een documentaire over nudisme waarin de eigenaar van een terrein zei dat er eens een man was die een ongezond interesse had in andere leden. Hij was er snel uitgepikt en verbannen. De man bleek ook bij een paar andere clubs bekend te zijn. Als mannelijke perverse types zo zeldzaam zijn dat mensen zich die herinneren, waarom worden dan duizenden single mannen gestraft omdat ze nou net die ene zouden kunnen zijn?

De consequentie voor mannelijke nudisten is dat ze eigenlijk alleen maar naar (al dan niet officiele) nudistenstranden kunnen gaan als ze sociaal geaccepteerd naakt willen zijn. Dat is al zolang aan de gang dat zulke stranden nu het stroopgebied zijn voor homosexuele mannen die contact willen met, of enkel willen kijken naar andere naakte mannen op het strand. In de laatste 10 jaar had het nudistendeel van het Studland strand een reputatie voor homosexuele activiteit in de duinen. Sinds kort werden de opzichters van de National Trust bekritiseerd om overmatig homofoob te zijn bij hun patrouilles. Betekent dat dat de opzichters hoofdzakelijk bezig zijn met de homosexuelen, en heeft dit een invloed op de andere strandgasten? Zelf ken ik een paar mensen die een nudistenstrand hebben verlaten omdat homos zich te buiten gingen aan sexuele activiteiten (maar ze zouden dat ook bij heterosexuele sex-uitingen hebben gedaan).

Zelf heb ik zoiets nooit hoeven zien. De meeste mannen die vaker nudistenstranden bezoeken zijn gewoon netjes en houden zich aan de regels. Ik heb wel eens mannen meegemaakt die met me wilden flirten, maar die waren nooit opdringerig toen het duidelijk werd dat ik geen interesse had. Ik ken echter ook mensen voor wie dat een groot probleem is. Singke mannen worden bij verenigingen weggehouden vanwege de angste dat ze vrouwen met ongewenste aandacht lastig vallen. Nu worden ze van de stranden verdreven omdat zij zelf bang zijn voor ongewenste sexuale aandacht.

At the nudist beach

Dan is er ook nog het punt hoe anderen hen zien. Toen we eens over een strand liepen waar ook vaak nudisten komen kwamen een vriend en ik twee naakte mannen tegen. Mijn vriend zei dat we ze maar een beetje de ruimte moesten geven omdat ze waarschijnlijk privacy wilden. Dat impliceerde meteen dat de mannen homos waren. Ondanks het feit dat er bijna altijd meer mannen op zo’n strand zijn dan vrouwen is het toch al snel “een feit” dat ze homosexueel zijn als ze samen zijn. Ook dat is weer een reden voor mannen om een naaktstrand te vermijden als ze niet in een groep zijn waar ook een paar vrouwen bijzijn. Misschien is dit homofoob maar het geeft wel aan hoe kwetsbaar sommige mannelijke nudisten zijn m.b.t. hoe anderen hen zien. Zijn ze alleen worden ze als pervers en sexuele rovers gezien. Zijn ze met andere mannen, dan zijn ze al snel homosexueel. Alleen met een vrouw erbij hoeven ze geen van deze stigmas te ondergaan. Is het dan ook een wonder dat single naturisten-mannen zo wanhopig op zoek kunnen zijn naar vrouwen die ook naturistisch zijn, of gewoon op zoek zijn naar een partner en die proberen in naturisme te interesseren?

Omdat er veel single mannelijke naturisten zijn zou je verwachten dat er een markt is die ze verwelkomt. In tegenstelling: ze worden door veel anderen genegeerd, zelfs verwaarloosd. Buitengesloten, gemarginaliseerd en van het naturisme verjaagd. Er is eigenlijk geen fatsoenlijke plek voor de single mannelijke naturist.

(Noot: nogmaals, dit is vertaald uit het Amerikaans. Niet alle punten zijn noodzakelijkerwijs van toepassing op Nederland of België.)

Author: Paul

Promoting the clothes-free lifestyle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This website is using cookies to improve the user-friendliness. You agree by using the website further.

Privacy policy