Naakt buiten zijn. Is dat niet koud?

Ik heb zitten denken over het vreemde effect van warm tegen koud tegen niet echt koud, als je dat bekijkt vanuit het oogpunt van gekleed of naakt zijn.

Begin van het jaar was ik de eeuwig aanhoudende kou van de zogenaamde lente zat (ook gekleed), dus vluchtte ik naar de sauna.

Sauna interior

Het was heerlijk om daar te zijn, zorgeloos en kledingvrij, en terwijl ik buiten zat met niets aan dan een goed humeur, pratend met aardige mensen, voelde het helemaal niet koud aan. En toch was het maar 14 graden, net als de dagen ervoor. En toen vond ik dat echt koud, ondanks al die lastige kleren. De meesten hebben dat waarschijnlijk ook ervaren.

Een paar weken later deed ik een naakte wandeling ergens; ondanks de maar 11 graden, de wind en zelfs een beetje regen voelde het prima aan.

thermometer

Ik ben geen expert op dit gebied, maar opeens had ik het idee dat deze verandering in beleving misschien wel vanwege de kleren kwam. Kleren houden vele delen van je lichaam warm terwijl andere delen afkoelen. Het verschil tussen die twee ‘kanten’ van het lichaam kunnen je hersenen volledig foute informatie geven over hoe je je eigenlijk zou moeten voelen.

 

Als je niets draagt voelt elk deel van je lichaam dezelfde temperatuur, omdat de buitenlucht evenwichtig verdeeld wordt over je hele huid. Geen grote verschillen van top tot teen, dus geen sensatie van kunstmatige warmte op sommige plaatsen.

Slaat dit ergens op?

Author: Paul

Promoting the clothes-free lifestyle.

4 thoughts on “Naakt buiten zijn. Is dat niet koud?”

  1. Ik heb geen idee of dat ergens bestudeerd is. Het zou me niet verbasen. Ik ging vrij veel naar het strand zelfs in mid-winter (niet zo koud als in Nederland) maar soms dicht tegen het vriespunt. Joggen op het strand in je blootje met het zand nog erg koud, maar de zon het langzaam warmer maken, is een verfrissende belevenis. Het lijkt inderdaad dat het lichaam er beter tegen kan op die manier.

  2. Vergat te vragen of ik ergens bouw plannen voor de sauna zou kunnen krijgen. Het ziet er heel leuk en relaxing uit.

    1. Hallo William, die sauna is niet van mij (helaas). Ik heb dit plaatje ergens gevonden op de internet-site van een sauna en gevraagd of ik dat mocht gebruiken.
      Succes met het vinden van een goede bouwtekening!

  3. Dit soort temperatuur-effecten ken ik ook. Zelfs het dragen van alleen een onderboek of helemaal niets maakt al enorm uit. Om je warm te voelen is zonnestraling en afwezigheid van wind belangrijk. Als de grond koud is helpt schoeisel die kou tegen te houden. En wat oefening om je eigen klacheltje aan te zwengelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This website is using cookies to improve the user-friendliness. You agree by using the website further.

Privacy policy