Vitamine D

Vitamine D? Is dit niet een site over nudisme? Zeker weten! En vitamine D is een belangrijk onderdeel van nudisme. Wat zegt Wikipedia over vitamine D?

Vitamine D is een groep van in vet oplosbare prohormonen, waarvan de twee belangrijkste vormen vitamine D2 (ergocalciferol, de plantaardige vorm) en vitamine D3 (cholecalciferol, de dierlijke vorm) zijn. De term vitamine D verwijst ook naar metabolieten en andere analogen van deze substanties.

Juist. Niet erg verhelderend tenzij je chemicus bent. Maar:

Vitamine D3 kan in het menselijk lichaam worden geproduceerd onder invloed van ultraviolet licht van de zon, wat in de klassieke interpretatie van het begrip “vitamine” geïnterpreteerd zou kunnen worden als dat vitamine D eigenlijk geen echte vitamine is.

Dan ziet het er opeens anders uit. Een vitamine die je kunt innemen door zonlicht? Handig! Maar let op. Zonlicht betekent niet dat je kleren het werk overnemen. Het is wel je huid die hier het werk moet doen. Hee, zie je de link naar nudisme? Hoe meer huid de zon kan opvangen, hoe meer vitamine D je creëer zonder er iets voor hoeven te doen behalve in de zon te zitten.

Vitamin D innemen…

Veel makkelijker kunnen we het niet maken om je vitamine in te nemen. Het is gezond, plezierig en je kunt op je gemak een boek lezen.

Actieve vitamines!

Je kunt natuurlijk ook actief zijn in de zon, geen probleem. Wat je maar leuk vindt.

Een interessante observatie op KWF kankerbestrijding is: “Zonlicht is gezond. Het zorgt voor de aanmaak van vitamine D in de huid, en dat hebben we nodig voor onze gezondheid. Mogelijk verkleint genoeg vitamine D de kans op bepaalde soorten kanker.” Dit betekent wel dat de huid aan zonlicht moet kunnen komen. Onderzoek van de Boston University of Medicine wijst zelfs uit dat hoge niveaus vitamine D zelfs positief kan werken op andere biologische aandoeningen zoals autoimmuun-ziektes en infecties.

En nu we het over zon hebben: weet je dat je zonder zonnebrand prima de zon inkunt? Zonnebrand is een slechterik voor vitamine D omdat die het UV-licht blokkeert, en UV licht is net belangrijk voor de aanmaak van vitamine D.

Op http://wordpress.bespaarenergie.com/zon-zonder-zonnebrandcreme staat:

Zonnebrandcrème beschermt tegen verbranding en voorkomt zo huidkanker. Maar ondertussen zitten er in de meeste synthetische zonnebrandcrèmes veel giftige stoffen die kanker of hormoonverstoringen veroorzaken. Dus het middel is net zo erg als de kwaal.

Een paar tips van die site:

  1. We gaan op het heetst van de dag lekker naar binnen, siesta houden of iets rustig boekje lezen, het is dan te warm om actief buiten bezig te zijn.
  2. Op een warme zomerdag gaan we niet rond het middaguur aan de rivier of strand zitten, ook niet onder een parasol.
  3. We bouwen langzaam zon-gewenning op en gaan dus niet een week bakken in de volle zon op een witte winterhuid, want dat is de minst gezonde manier van zonnen.

Prettig verblijf in de zon. Doe het verstandig, zonder zonnebrandcreme – en zonder kleren!

Author: Paul

Promoting the clothes-free lifestyle.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This website is using cookies to improve the user-friendliness. You agree by using the website further.

Privacy policy